keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kun näin alastomuutta



Venäjällä junamatkustaminen jaksaa aina yllättää. Aloitin plaskartnan ahtaista tiloista siirtyen aina hienompaan. Opin arvostamaan vesivessaa, juoksevaa vettä ja tupakoimattomuutta. Junamatkustaminen kannattaa laihtumisen takia, sillä kiskojen yli pomppiminen, ahtaassa tilassa tavaroiden nostelu ja jatkuva hikoileminen tekevät kenestä tahansa laihemman. Yksityisyyden menettäminen ei enää tunnu missään, kun on saanut ihailla kalsareissa kulkevan venäläisen miehen kauneutta.

Toisaalta olen oppinut junamatkustamisen alkeet babushkalta ensimmäisen junamatkani aikana. Kielitaidottomana en oikein ymmärtänyt miksi passia ja junalippua pitää näyttää uudestaan. En rehellisesti sanottuna tiedä vieläkään, mutta tietämättömyys on osa Venäjällä matkustamisen taikaa. Voi olla vapaasti tietämätön säännöistä. Puhumattomuus ja omiin oloihin vetäytyminen eivät toimi venäläisessä junassa matkustaessa, koska junassa pitää olla sosiaalinen ja small talk on itseisarvo.

Selitin huonolla venäjälläni kuinka suomalaisissa junissa on lemmikkieläimille oma vaunu. Kissaa kantokopassa kuljettanut nuori venäläinen nainen kommentoi Suomen olevan sivistynyt maa. Itse pidän venäläistä junamatkustamista hyvänä tapana, koska se pysyy muuttumattomana ja on onnistunut brändäämään itsensä Neuvostoliiton aikaisena muistona. En voisi kuvitellakaan lemmikkivaunua tai lasten leikkipaikkaa venäläiseen junaan. Kaiken ei tarvitse aina olla niin länsimaalaista.

Venäläisessä junassa alastomuus ei ole vain ulkoista, se on sisäistä avautumista ja rehellisyyttä sielun tilasta. Jos sieluni saisi valita paikkansa, se olisi ikuisella matkalla Venäjän kiskoilla.

Kolumni ilmestyi matkajutun yhteydessä Karjalan Sanomissa 06.08.2014 nro 30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti